©XSIBackup-Free: Free Backup Software for ©VMWare ©ESXi

Forum ©XSIBackup: ©VMWare ©ESXi Backup Software


You are not logged in.

#1 2020-12-09 09:25:43

HigH_HawK
Member
Registered: 2018-10-12
Posts: 13

Getting CLVMKFS1 error Failed to clone disk only with cronjob (solved)

Hi guys,

I have setup the new Free version (11.2.9) to backup two VMs, after they upgraded their ESXi to 6.5 (build-17167537). I setup a job (001) and ran that job manually, to see whether it is working. The manual run, had no issues and backed up both VMs perfectly fine. I installed the cron ability of XSIBackup, so we can run the backup job automated at a specified time and waited for the next day, to look into the log.

In the log I noticed that the backup job finished but with an error for one of the VMs:

Destination disk format: VMFS thin-provisioned
Cloning disk '/vmfs/volumes/Datastore/o2e-staging/o2e-staging_2.vmdk'...
Clone: 10% done.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2020-12-09T04:08:14|  [o2e-staging] CLVMKFS1 error: Failed to clone disk: The file specified is not a virtual disk (15).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

It's totally weird to me, since the manual run is always working fine. Could this be an issue with the cronjob? Although I set that up as all our other XSIBackup instances, and they work as well.

I'm clueless what else it could be and would be grateful for any help I can get with this.

Thanks in advance

Last edited by HigH_HawK (2020-12-09 09:34:18)

Offline

#2 2020-12-09 14:29:26

HigH_HawK
Member
Registered: 2018-10-12
Posts: 13

Re: Getting CLVMKFS1 error Failed to clone disk only with cronjob (solved)

Hi again,

I think I have found the culprit causing this issue. After rechecking the XSIBackup log, I noticed the following line and the mentioned filesystem:

2020-12-09T04:00:06|  --backup-point found at /vmfs/volumes/Backup_NFS (filesystem: NFS41)

As your website ((c)XSIBackup most common issues) states, there are common issues with NFS 4.1, so this is probably the cause of my issue. I will now try to remove the attached data storage and reattach it with NFS3 and try the procedure again.

I will report back, once I have changed it and the backup ran in the morning via cronjob.

Offline

#3 2020-12-09 15:57:30

admin
Administrator
Registered: 2017-04-21
Posts: 1,806

Re: Getting CLVMKFS1 error Failed to clone disk only with cronjob (solved)

Yes, there use to be problems with NFS 4 in some ESXi versions.
Just switch down to NFS 3, you don't have any advantage in using NFS 4

Offline

#4 2020-12-10 08:17:09

HigH_HawK
Member
Registered: 2018-10-12
Posts: 13

Re: Getting CLVMKFS1 error Failed to clone disk only with cronjob (solved)

I can confirm, that reattaching the datastore as NFS 3 solved my problem.

Offline

#5 2020-12-10 18:24:46

admin
Administrator
Registered: 2017-04-21
Posts: 1,806

Re: Getting CLVMKFS1 error Failed to clone disk only with cronjob (solved)

Thank you for your feedback.

Offline

Board footer